fonys trtorta
Hozzvalk:
1 tojs, 2 tojsfehrje, 1 csipet s, 4 dkg bzaliszt, 2 dkg tkezsi kemnyt, 20 dkg fonyakompt almaszrppel, 1 tk. rlt Bourbon vanlia, 35 dkg tr, 4 lap fehr zselatin, 1,5 dl tejszn, vaj a formhoz
Elkszts:
A stt 175 fokra elmelegtjk. A formt kikenjk, az aljra stpaprt tesznk. A tojsokat sztvlasztjuk, a srgjukat 3 evkanl vzzel s 4 dkg cukorral habosra keverjk. A fehrjket csipetnyi sval kemny habb verjk. A lisztet az tkezsi kemnytvel a krmre hintjk, hozzadjuk a habb vert fehrjt, majd vatosan sszekeverjk. A tsztt a formba ntjk, s stben 15-20 percig stjk. Ezutn hagyjuk kihlni. A trt 10 dkg fonyval s a maradk cukorral elkeverjk. 3 lap zselatint beztatunk, s felolvasztunk. A zselatint a trkrmhez keverjk. A tejsznt kemny habb verjk, s a trkrmhez adjuk. A pisktaalapot kettvgjuk. Az als lapot visszarakjuk a formba, megkenjk a krm felvel, majd rfektetjk a msik lapot, s elosztjuk rajta a maradk krmet.
A maradk 1 lap zselatint beztatjuk hideg vzbe. A maradk fonyt kiss felmelegtjk, felolvasztjuk benne a zselatint. Miutn kihlt, a tortra kenjk, s az egszet flival letakarva htszekrnyben 2 rig dermesztjk.
J tvgyat!
Trkrmes

T r k r m e s
================
Alaptszta:
----------------
40 dkg liszt, 15 dkg margarin, 12 dkg cukor, 1 tojs s kb 1/2 dl langyos tejben felfuttatott szalalkli. Ebbl 2 lapot stnk.
Krm:
---------
20 dkg rma margarint 20 dkg porcukorral jl kikevernk. 3 dl tejet 3 evkanl liszttel sszefznk s kihtjk, majd a margarinos masszhoz keverjk. Hozzadunk 25 dkg ttrt trt, 1 vanlis cukrot s 1-2 evkanl rumot. J knnyre kikeverjk.
Az egyik lapra kenjk a krm 2/3-t, rtesszk a msik lapot. Erre kenjk a megmaradt krmet, egyenletesen elsimtjuk s csokimzzal vkonyan bevonalkzzuk. Pr rai lls utn kockkra vgjuk.
J tvgyat!
Fatrzs

Hozzvalk: 5 tojs, 20 dkg porcukor, 20 dkg liszt, 1 stpor.
Az 5 tojssrgjt 5 kanl langyos vzzel s 15 dkg porcukorral habosra kikeverjk, majd az 5 tojsfehrjt 5 kanl langyos vzzel s a megmaradt 5 dkg porcukorral szintn habosra kikeverjk. A habosra kikevert tojssrgjba beletesszk a 20 dkg megszitlt lisztet s a stport, vgl belekavarjuk a habosra kevert tojsfehrjt is. Vajjal kikent, lisztezett tortaformba tltjk, s elmelegtett stben mrskelt tznl kistjk. A meleg tortt lapjban 2 fele vgjuk vizes konyharuhval felcsavarjuk,mikor kihlt vatosan kicsavarjuk s gesztenye krmmel megtltjk.
Krm:200 gr gesztenyepre,200 ml tej,3 kanl liszt,rum,200 gr vaj.
A lisztbl s tejbl ppet fznk mg melegen hozzadjuk a vajat,majd izls szerint rumot,vgl vatosan belekavarjuk a gesztenyeprt
.Az egyik rd lesz a fa trzse a msikat tbb rszre osztjuk s a trzs mell illesztjk.Csoki ntettel bevonjuk,villval erezetet hzunk tejszinnel s kivivel diszithetjk.
Csoki ntet:
-200 ml folykony tejszin, 30 dkg csoki.
Mikrohullmstben 2-3 percig melegitjk ,majd jl kikavarjuk,mieltt kihlne bevonjuk a tortt.
J tvgyat!
Somli galuska

Hozzvalk:
Piskta: 6 tojs, 12 kanl cukor, 6 kanl vz, 1 cs. stpor, 1 kanl kaka, 1 kanl darlt di, 4+3+3 kanl liszt.
Srga vanlia krm: 1 liter hideg tej, 7 kanl cukor, 1 cs. vanlis cukor, 1 cs. vanlis pudingpor, 2 tojs.
Rumos ntet: 10 dkg mazsola,1,5 dl vz, 7 kanl cukor, 3 kanl rum, reszelt citrom s narancshj.
Csoki ntet: 5 kanl cukor, 1 dl vz, 1 kanl kakapor, 3 kanl rum,1 cs. vanlis cukor,
Tejsznhab.
Els lpsben ksztsk el az nteteket.
A srga krmhez keverjk ssze a pudingport a cukorral, a tojssrgjval, a vanlis cukorral, s egy kevs hideg tejjel. Ezt a masszt felforraljuk s felntjk, a tbbi tejjel majd srre fzzk.
A tojsfehrjt felverjk, kemny habb majd hozzadjuk a srga krmhez s fakanllal sszekeverjk.
A rumos ntethez: A cukrot a vzzel flforraljuk, levesszk a tzrl s minden hozzvalt belekevernk.
A csoki ntethez flforraljuk a vizet a cukorral, s a kakaval, majd lehzzuk a tzrl s hozzkeverjk a tbbi alapanyagot is, majd hagyjuk kihzni.
Ezutn megstjk a hrom pisktatsztt.
A tojsok fehrjt felverjk kemny habb, hozzadjuk a cukrot, a hideg vizet, s a stport, majd addig verjk, amg kemny hab nem vlik belle. Ekkor hozzadjuk a tojsok srgjt egyesvel, sszekeverjk, s hrom rszre osztjuk a tsztt. Az egyikbe 4 kanl lisztet a msikba 3 kanl lisztet s 1 kanl kaka port, mg a harmadikba 3 kanl lisztet s 1 kanl darltdit kevernk.
A piskta akkor lesz szp magas s levegs, ha a lisztet magasbl beleszitljuk a tsztba. Egyms utn a piskta lapokat megstjk, kb. 10 perc alatt, mert nem lesz tl vastag. Ha a piskta kihlt, tepsibe tesszk, s elkezdjk rtegezni.
Egy piskta lap, erre jhet kevs rumos ntet, kevs vanlia krm, durvra vgott di, majd gy tovbb. A vgn lentjk csoki ntettel s tejsznhabbal dsztve tlaljuk.
J tvgyat!
Csokissti

Hozzvalk 12 szelethez:
1 kerek pisktatortalap,2 krte,2 evkanl citroml,2 evkanl cukor,2 evkanl krteplinka (vagy 2 evkanl tej),2 evkanl lekvr
A trkrmhez:
1 tasak zselatinpor (10 g) ,50 dkg tr,12,5 dkg cukor,1 citrom leve,2,5 dl tejszn
A csokolds krmhez:
5 dl tejszn,2 tasak habfixl,5 dkg tcsokold (vagy 2 evkanl kakapor)
Elkszts: A tortalapot hrom korongra vgjuk, de csak az egyiket hasznljuk el (a maradkot mlyhtben trolhatjuk). A krtket meghmozzuk, hat gerezdre vgjuk, maghzukat kiemeljk. A gymlcst kevs citromlvel megntzzk, hogy ne barnuljon meg.
Elkszts: A krtket annyi vzben, amennyi ellepi, feltesszk fni. Belekeverjk a cukrot, a citromlevet, s kb. 4 percig fzzk. Hagyjuk kihlni. A trkrmhez a zselatint a csomagon olvashat utasts szerint beztatjuk 4 evkanl vzbe. A trt ttrjk, sszekeverjk a cukorral s a citromlvel. A krte fzlevt leszrjk, s a zselatinhoz ntjk. Felforrstjuk, s a trhoz keverjk. A tejsznt kemny habb verjk, s a trba forgatjuk. A csokolds krmhez a tejsznt a habfixlval kemny habb verjk, s belentjk a felolvasztott csokoldt (vagy beleszitljuk a kakaport). A tortakarikt megcsepegtetjk a krteplinkval (vagy a tejjel), megkenjk a lekvrral, s kijellve a szeleteket, rrakosgatjuk a krtegerezdeket. Rsimtjuk a trkrmet, vgl a csokolds krmet. Legalbb 2 rra hidegre tesszk. Tlalskor a szeleteket kijellve tejsznhabot nyomunk a szlre.
J tvgyat!
Zserbszelet

Hozzvalk:
45 dkg liszt, 20 dkg zsr, 5 dkg cukor, 1 tojssrgja, 2 dkg leszt, csipetnyi s, kb 1 dl tejfl
- a tltelkhez: 30 dkg lekvr, 20 dkg darlt di, 10 dkg cukor
- a tetejre: 20 dkg tcsokold, 2 evkanlnyi olaj vagy margarin
Elkszts:
A tszthoz valkat gondosan gyrd ssze, majd oszd hrom egyenl rszre. Lisztezett deszkn nyjtsd a cipcskkat egyenknt akkorra, mint a kis tepsi.
Az els tsztalapot fektesd a stpaprral blelt tepsibe, kend meg lekvrral. Szrd meg cukros dival, majd tertsd r a kvetkez lapot hasonl mdon.
A fels lapot villval szurkld meg s szobahmrskleten hagyd kelni egy-msfl rn t. Azutn elmelegtett stben 180 fokon 25-30 perc alatt ssd szp aranysznre.
Ha kihlt, a stpapr segtsgvel emeld ki a tepsibl s vond be csokoldmzzal. Ehhez a csokoldt gz felett olvaszd meg, majd keverd simra az olajjal.
Egyenletesen simtsd el a stemny tetejn s hagyd megdermedni. S ha ksz, vgd hosszks szeletekre. Fmdobozban sokig elll.
J tvgyat!
Konyakmeggyes

Hozzvalk
- Csokimz
1-2 evkanl kakapor
5 dkg vaj vagy stmargarin
12 dkg porcukor
2 tojsfehrje
- Krm
magozott meggy
konyakmeggy aroma
20 dkg porcukor
4 evkanl liszt
1/2 liter tej
1 Rama Stmargarin
- Piskta
6 kanl liszt
6 kanl cukor
6 tojs
- Tszthoz
5 dkg cukor
tej
1 evkanl kakapor
5 dkg zsr vagy stmargarin
1/2 stpor
2 tojssrgja
25 dkg liszt
Elkszts
A cukorbl, lisztbl, tojssrgjbl, stporbl, zsrbl vagy stmargarinbl, kakaporbl tejjel rugalmas tsztt gyrunk, 2 lapot stnk belle. A pisktt a szoksos mdon ksztjk el. A krmhez a tejet a liszttel felfzzk, ha kihlt hozzkeverjk a margarinnal elkevert cukrot s a meggyaromt. A kislt pisktt kockkra vgjuk, vatosan a krmbe vegytjk, meggyszemekkel dstjuk. A meggyes krmmel megtltjk a kt lapot. A csokimzhoz a tojsfehrjt a cukorral gz fltt felverjk, belekeverjk a vajat vagy stmargarint s a kakaport, majd a tsztra tesszk.
J tvgyat!
Fekete rzsa
Hozzvalk

TSZTA:. 60 dkg liszt, 10 dkg rma, 30 dkg porcukor, 1 tojs, 1 cs. stpor, 1 teskanl szdabikarbna, pici s, 2 dl tejjel sszegyrni, majd 6 fel osztani.
Kt lapot stlapon akkorra stnk mint amiben majd a rudakat stjk.
Kinyujtuk a tbbi tsztt is, s megkenjk a szintn 4 rszre osztott mkos tltelkkel, ami a kvetkez:.
20 dkg darlt mk, 25 dkg porcukor,20 dkg liszt amiben elkevernk 1 stport, 10 dkg olvasztot rma, 2 dl langyos tej,2-3 vanlis cukor, citromhj. Ezeket jl sszedolgozva rkenjk a lapokra, s feltekerjk mint a bejglit, stpaprral blelt tepsibe rakjuk a 4 rudat, elmelegtett stben kzepes tzn 25-30 percig stjk, amg kezd barnulni. ssze fognak nni, de nem kell sztszedni ket.
A rudakhoz legalbb 25 cm szlesre kell nyjtani a tsztt hogy minl tbb legyen rajta a tekers.
KRM:.1l tejbl s 3 vanlia pudingbl sr ppet fznk, 1 rmt 25 dkg porcukorral kikevernk, ha a puding kihlt sszekeverjk, adunk hozz vanlia aromt.
1. Egy lapot letesznk ..
2. A krm felt rkenjk..
3. A KIHLT EGYBE NTT RUDAKAT RTESSZK
4. A krm msik felt rkenjk a rudakra..
5. A msik lapot rrakjuk a krmre..
Kicsit lenyomatjuk, tesznk r stlapot s valami nehezket, majd csokival bevonjuk a tetej
J tvgyat!
3 bit szelet

Hozzvalk: 6 tojsfehrje,20 dkg cukor, 15 dkg darlt di, 2 dkg zsemlemorzsa, 3 dkg liszt, 1 stpor.
40 db vajas keksz, ltalban az van rrva: Butter keksz, n a lidl ben vettem egy dupla csomagot.
A fehrjt felferjk kemnyre, n a cukorral egytt vertem s bele a tbbi anyag, 25x35 cm es tepsiben stjk
A krmhez 3 vanliapudingot elkevernk a 6 tojssrgjval s 9 dl tejjel megfzzk.
35 dkg rmt 25 dkg cukorral, 3 vanlival habosra kevernk, majd a kihlt pudinggal sszekeverjk, megfelezzk. Az egyik rszhez adunk 2 ppozott evkanl Holland kakat.
A tszta ha kihlt megkenjk a srga krmmel, erre rakunk egy sor kekszet amit megmrtottunk rumos tejben egy pillanatra, erre jn a kakas krm, majd megint egy sor mrtott keksz.
Olvasztott csokoldval bevonkuk, mehet pihenni, msnap lehet szeletelni, minden szeletet dsztettem egy kis habbal.
J tvgyat!
Amg az oldal tulajdonosa nem helyez el itt tartalmat, addig a mai napi legltogatottabb oldalak listja jelenik meg!
{KATEGORIA_LEGLATOGATOTTABB_MAI}
|