Erdlyi fatnyros

Hozzvalk
25 dkg sertskaraj, 25 dkg borjcomb, 25 dkg blszn, 16 dkg fstlt szalonna, pirospaprika, 5 dkg liszt, 2 dl olaj, s, friss saltk, hasbburgonya.
A hsokat kb 6 deks darabokra vgom, kiverem, szom, lisztbe mrtom s forr olajban hirtelen kistm. A szalonnt 4 szeletre vgom, a szeleteket 2 centimterenknt mlyen bevgom s szintn kistm. Egy megfelel mret fatnyr szlt csinosan megpakolom vrskposzta-, paprika-, paradicsom-, uborka- s cklasaltval.
J tvgyat!
Rizseshus

RIZSESHS 4 szemlyre (egszsgesebb sszetevk)
30 dkg sertshs
25 dkg rizs (bio, barna)
1 db vrshagyma (bio)
2 gerezd fokhagyma (bio)
2 db paradicsom (bio)
2-3 teskanl rlt pirospaprika
s (himalja)
bors
3-4 dl vz (tiszttott)
1-2 szl friss petrezselyem (bio)
1. a hst megtiszttjuk, felkockzzuk, a hagymt, fokhagymt, paradicsomot megtiszttjuk s finomra kockzzuk
2. a vrs- s a fokhagymt kevs olajon csipet sval vegesre proljuk
3. a hst a hagymkhoz adjuk s amikor enyhn fehredik hozzadjuk a paradicsomot, szzuk, borsozzuk, paprikzzuk, majd felntjk 1 dl vzzel
4. fed alatt sszeforraljuk, majd hozzadjuk a rizst s felntjk 2 dl vzzel
5. fed alatt fzzk, amg a rizs megpuhul
6. adjuk hozz a felaprtott petrezselymet s kevergetve ellenrizzk, hogy szksges-e a rizshez tovbbi vz
7. ha megftt a rizs, vegyk le a tzrl s tlals eltt 5 percig fed alatt hagyjuk, hogy a rizs megszvja magt a szafttal
Praktikk:
- szrazabb hst kedvelk karajbl, szaftosabb hst kedvelk combbl, vagy lapockbl ksztsk
- vegetrinus s vegn trendet kvetk ksztsk hs helyett szeitnnal (bzahssal)
- serts helyett szrnyas hsbl is kszthet
- illik hozz mg a majoranna is
- a kpen lthat tel barna rizzsel kszlt
J tvgyat!
Fokhagyms pujkacsikok

Hozzvalk:
-
70-80 dkg pulykacomb felcskozva
-
fl dl tolaj
-
4-5 (nagyobb) gerezd fokhagyma
-
2 teskanl telzest
-
2 lapos teskanl bors
-
1 ppozott teskanl majornna
-
kevs s
Elkszts:
Az olajba belenyomjuk a fokhagymt s addig hevtjk, mg az sszezzott fokhagyma feljn a tetejre, majd 3-4 msodpercig stjk. Ekkor beletesszk a felcskozott hst, s folyamatosan keverve addig stjk, mg kifehredik. Ekkor rtesszk a fszereket. Befedjk, s elbb sajt levben, majd ha nem elg puha mg, kevs folyadk hozzadsval puhra proljuk.
Nem kell teljesen zsrjra stni, hagyjunk alatta szaftot. Kukorics-borss rizzsel s tejfls uborkasaltval tlaljuk.
J tvgyat!
Debreceni aprpecsenye

Hozzvalk:
Elkszts:
Az aprra vgott hagymt kevs olajon megpirtom, majd hozzadom a felkockzott hst. Ha az mr levet engedett, akkor fed alatt, kis tzn elkezdem fzni. Ha a levet elftte, adok hozz kevs vizet. Fl rt fzm gy, kzben szom, borsozom, meghintem pirospaprikval. Ezutn belerakom a felszeletelt paprikt, a megpucolt, s felkarikzott paradicsomot, s tovbb fzm. Egy serpenybe teszek pici olajat, s azon a felkarikzott debreceni kolbszt tpirtom. Ha mr a hs megpuhult s j sok levet engedtek a zldsgek, akkor adom hozz a kolbszkarikkat, keverek egyet rajta, s mr kszen is van.
J tvgyat!
Tlttt kposzta

Hozzvalk:
- 1 nagyobb fej deskposzta- 1/2 kg darlt hs- 15 dkg rizs- 1 nagy fej hagyma- s, bors, majoranna, piros paprika- 7,5-8 dl paradicsoml (hzi, ha van!)
Egy nagyobb fazkba j ss vizet tettem fel forrni. A kposztnak kivgtam a torzsjt s betettem a forr vzbe. Ahogy ftt a kposzta, a vgs mentn vltak le a levelek, ezeket kivettem a vzbl. Amg csak lehet, lefejtettem a leveleket, majd a maradk pici kposztafejet felaprtottam. Ezutn egy kis olajon hagymt dinszteltem s amint lehztam a forr laprl, jl megszrtam piros paprikval. A darlt hshoz adtam a dinsztelt hagymt, a rizst, a fszereket. Speciel arra nem emlkszem, hogy anysom majorannt hasznlt volna, de mivel a szoliban kapott receptben szerepelt, s n is gy gondoltam, hogy rtani nem rt, ezt is szrtam bele egy keveset. Jl sszkevertem a tltelket, egy kicsi paradicsomlt is adtam hozz, majd pontosan ugyangy, mint a savanykposzta-leveleket mindet gyesen megtltttem.
Taln itt arra kell vigyzni, hogy se ne legyen tlfzve a kposztalevl, mert akkor szakad, se ne legyen nyers, mert akkor trik. A nagyobb leveleket elfeleztem, a vastagabb rszeket vagy kivgtam, vagy elvkonytottam, hogy knnyebb legyen megtlteni.
A felaprtott kposztt s ezeket a kivgott vastag rszeket a fazk aljba szrtam, majd rpakoltam szpen sorban a tlttt kposztkat.
Amikor az utols sor kposzta is bekerlt a fazkba, felntttem flig vzzel, flig paradicsomlvel, ez most kb 7-8 dl. lehetett. Anysomnl is gy lttam s a mindmegetts recept is azt rta, hogy nehezknek egy tnyrt kell a tetejre tenni, ami szpen lenyomja a kposztkat. Krlbell 45 percig (vagy tovbb, ha valaki valahogyan, szmomra ismeretlen mdon nem farkas hes!) fztem, s folyamatosan kstolgattam. Most mg 3-4 teskanl st is szrtam a paradicsomos lbe, mert gy talltam, hogy nagyon stlan lett az egsz.
J tvgyat!
Toros kposzta

Mennyisg: 6 szemlyre Hozzvalk:
1,5 kg serts lapocka,vagy vegyes hs
2 db (kb. 1,5 kg) kposzta konzerv, vagy savany kposzta,
kb. 1 dl tolaj,
1 dl vz,
kb. 3 teskanl s,
kb. 3 teskanl bors
Elkszts: A hst megmossuk, kb 2x2 cm-es kockkra vgjuk, egy nagy lbosba tesszk, s fed alatt proljuk 1 dl vzzel. Amikor a vizet kezdi elfni, hozz adjuk az tolajat. Mikor elkezd slni, szzuk, borsozzuk. Hozz adjuk a megmosott, vztl kicsavart kposztt, s ssze stjk. Ha szksges utna zestnk sval borssal, s pr percig tovbb stjk. Nagyon finom, a bors dominl az telben.
J tvgyat!
Pacalprklt

Hozzvalk: 60 dkg marhapacal, 2 nagy fej vrshagyma, 2 db zldpaprika, 1 db paradicsom, (vagy 3 evkanl konzerv lecs, esetleg mirelit zldpaprika s paradicsom), 4 evkanl olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 evkanl piros fszerpaprika, 2 szl zellerlevl, 2 evkanl ecet, 1 teskanl liszt, zls szerint s, kevs trtt fekete bors.
A pacalt tbbszr vltott vzben gondosan megmosom, majd annyi vzbe teszem, amennyi ppen ellepi. A vzbe belentm az ecetet, s legalbb fl rn keresztl ztatom benne. Ezutn az ecetes vizet lentm, a pacalt lebltem, majd forrsban lv vzbe dobom. Az jraforrstl szmtott 10 percig fzm, majd leszrm, s hideg vzzel lebltem. Ezutn fogok hozz a tulajdonkppeni tel ksztshez. Az elfztt pacalt vkony, hossz cskokra vgom. A megtiszttott s finomra metlt vrshagymt a felforrstott olajon vegesre fonnyasztom, majd a tzrl lehzva belekeverem a pirospaprikt, s rntk 2 evkanl vizet. A tzre visszatve beleteszem a pacalt, s lland kevers kzben megpirtom. Ezutn annyi vizet ntk r, amennyi ppen ellepi. Megszom s megborsozom. Fed alatt majdnem puhra fzm. Ekkor hozzadom a felszeletelt zldpaprikt, a felkarikzott paradicsomot s a finomra vgott zellerlevl. Liszttel elkevert fl dl vzzel besrtem, s jl kiforralom, kzben! folytonosan kevergetem. (Csps zek kedveli fszerezhetik cseresznyepaprikval vagy paprikakrmmel.)
A mr egszen kihlt telt adagokra osztom, s a mlyhtben lefagyasztom. Miutn a pacal ksztse elg hosszadalmas, egyszerre nagyobb adagot is rdemes fzni belle.
J tvgyat!
Brassi aprpecsenye


Hozzvalk:
60 dkg sertslapocka
10 dkg fstlt hsos-szalonna
3 evkanl olaj (sertszsr)
2 nagyobb fej vrshagyma
5 gerezd fokhagyma
2 db TV paprika
1 nagyobb paradicsom
S, frissen rlt bors.
80 dkg burgonya.
Az olajon (zsron) a vkony cskokra vgott szalonnt megpirtom. Rteszem az apr kockra vgott hagymt, s megdinsztelem. 1 dl vizet ntk hozz, s visszapirtom zsrjra. (gy sokkal srbb szaftot fogok kapni.)
A hst ujjnyi cskokra vgom, s a hagymhoz adom. Nagy lngon pr percig pirtom. zestem sval, zzott fokhagymval, rlt kmnnyel, frissen rlt borssal, majd fed alatt puhra prolom. (Ha a levt elfn, tbbszr, kevs meleg vzzel ptolom). Idnyben adok hozz kis kockra vgott paprikt, s hmozott, kockzott paradicsomot. Utzestem reszelt fokhagymval, borssal. Mire a hs teljesen megpuhul, rvid, tartalmas szaftja legyen!
Pirtott burgonyt, vagy hasbburgonyt knlok mell.
Tlalsnl a tnyrra a burgonyt teszem elszr, enyhn szom, r a hs kerl a finom szafttal. Saltt knlok mell, ami lehet: Kposztasalta, ss uborka, ecetes almapaprika, vagy idnyben uborkasalta, kovszos uborka.
Pirtott burgonya:
A burgonyt meghmozom, majd hasbokra vgom. Forr, ss vzben elfzm, majd leszrve, s megszikkasztva, kevs forr olajon szp pirosra stm.
Hasbburgonya:
A burgonyt meghmozom, hasbokra vgom, megmosom, megszrtom. B, forr olajban srgra stm, szalvtra kiszedve lecsepegtetem. Kicsit pihentetem, majd visszatve az olajba szp pirosra stm. Szalvtra szedem, hogy a flsleges olajat leitassam. gy ksztve a hasbburgonya bell puha, kvl ropogs lesz.
J tvgyat
Krm prklt

Hozzvalk:
- 1kg krm
- pirospaprika
- 10 dkg zsiradk (szalonna, zsr)
- kmnymag
- 2 fej vrshagyma
. 1 paradicsom
-1 paprika
- vagy a paradicsomot, s a paprikt kivlthatjuk lecsval
- S, bors
Miutn tnztk, megmostuk, alaposan megtiszttottuk a serts krmket (ha erre nem figyelnk oda, akkor feleslegesen dolgoztunk, mert tnkre megy a vacsora, s nem lesz gusztusa senkinek sem enni), tegyk vzbe, majd rakjuk oda a zsiradkot, s bele a hagymt. Miutn "veges"lesz, tegyk bele a fszer pirospaprikt, keverjk el, s tegyk bele a serts krmket. Keverjk meg jl, s ntsk fel vzzel, hogy a paprika nehogy meggjen, s ezltal nehogy megkeseredjen.
Hozzadhatjuk a lecst, vagy a paprikt, s paradicsomot. Annyi vzzel ntsk fel, hogy ellepje. (Nem kell flni tle, mert elf a l mire ksz az tel. St!) Fszerezzk.
A krmk hrom-ngy ra alatt fnek meg, amikor a csontok mr szinte maguktl bjnak ki a ktszvetkabtjukbl. E hossz id alatt neknk csak annyi a dolgunk, hogy fl-egyrnknt rnzznk, s ptoljuk rajta a vizet. Ezt azonban simn el lehet rontani, mivel r kell rezni a ritmusra. Hiszen van, amikor hossz ideig elvan magban, majd hirtelen megissza a levt, s odag. Ha ezt a ritmust megtalljuk, akkor baj nem rhet minket. Egy kis prkls persze nem rt neki (hiszen ezrt nevezik prkltnek).
J tvgyat!
SLT OLDALAS

Hozzvalk:
1 kg sertsoldalas (egy szp hsos csk)
3 fej kzepes vrshagyma
5-7 gerezd fokhagyma
3 evkanl sertszsr
2 db paradicsom
2 db tv paprika
S.
Az oldalast alaposan megmosom folyvz alatt, majd a csontok kztt elvgva feldarabolom, szom. A paradicsomot s paprikt nagyobb darabokra vgom.
A zsrt felforrstom, s a hsdarabokat nagy lngon fehredsig pirtom. Rteszem a negyedelt vrshagymt, a fokhagyma gerezdeket, s 1 dl vzzel felntm. Fed alatt prolom kis lngon fl rig, majd rteszem a paradicsomot s a tv paprikt. Ha a levt elftte volna, kevs vzzel ptolom. Tovbb fzm kb. fl rt, mg a hs meg nem puhul, hogy a csontrl szinte levlik.
Vgl visszapirtom a zsrjra. Ha felttknt hasznlom fel, akkor a csontokrl leszedem a hst, a zsrjt kln tpasszrozom.
Remek feltt, klnbz fzelkekre, n tkfzelkkel imdom:)) Ha ftelnek sznom, pirtott burgonyval, savanysggal vagy saltval tlalom.
Hidegen a zsrja kenyrre kenve, a husi vkonyan felszeletelve, paprikval-paradicsommal finom uzsonna, vagy vacsora lehet!
J tvgyat!
Sertsragu

sszetevk
60 dkg sertscomb
s
rlt bors
egy csipet kmnymag
egy csipet currypor
2 kzepes fej vrshagyma
2 gerezd fokhagyma
egy kevs majornna
egy evkanl srtett paradicsom
egy csipet ers pirospaprika
5 dkg olaj
12 dkg gomba
3 dl pecsenyel vagy vz
10 dkg zldbors
petrezselyem a dsztshez
Elkszts
A hst kockkra vgjuk, sval, borssal, kmnymaggal, curryporral, aprra szeletelt vrshagymval, aprtott fokhagymval, majornnval, srtett paradicsommal, pirospaprikval s olajjal jl sszekeverjk.
Majd egy nagy serpenyben, forr olajon egy kicsit pirtjuk, hozz adjuk a gombt, rvid ideig egytt pirtjuk, majd felntjk a pecsenyelvel, vagy vzzel, letakarva egszen kis lngon a tzn hagyjuk.
Mikor a hs flig megpuhult hozz adjuk a zldborst s kszre proljuk.
J tvgyat!
Erdlyi rakott kposzta

Hozzvalk:
-
50 dkg darlt sertshs
-
10 dkg fstlt szalonna
-
10 dkg fstlt kolbsz
-
4 ek zsr vagy olaj
-
1 kg savany kposzta
-
15 dkg rizs
-
1 fej hagyma
-
1-2 gerezd fokhagyma
-
1 csapott tk pirospaprika
-
s, rlt bors
-
5 dl tejfl (telhez s tlalshoz)
Elkszts:
-
A rizst mossuk meg. Kevs olajon vegesre pirtva a megfelel mennyisg enyhn ss vzben fzzk flig puhra.
-
A savany kposztt rdemes megkstolni. Ha tl savany, hideg vzben mossuk t. Ha ze megfelel, 2 dl vizet alntve proljuk kb. 20 percig (legyen roppansan puha).
-
A kolbszt vgjuk karikkra, a szalonnt cskokra. A hagymt, fokhagymt pucoljuk meg, a hagymt vgjuk apr kockkra.
Elkszts:
-
Egy serpenyben kevs olajon hevtsk t a szalonnt, pr perc elteltvel tegyk bele a kolbszt, majd jabb 1-2 percig pirtsuk egytt. Ezutn a szalonnt s a kolbszt szedlapttal szedjk ki egy tnyrra, a kislt zsr felvel kenjk ki a tzll ednyt, amelyben az telt stni fogjuk.
-
A serpenyt tegyk vissza a tzre/hre, a maradk olajon dinszteljk meg a hagymt, adjuk hozz a prselt fokhagymt, darlt hst, fszerezzk sval, pirospaprikval s borssal, majd gyakran kevergetve pirtsuk kb. 10 percig (kevs szaft maradhat).
-
A rizst szrjk le, a prolt kposztt ksztsk el a rtegezshez.
-
A kikent edny aljra helyezzk a kposzta 1/3-t. Erre kerl a szalonns kolbsz, majd jabb 1/3 kposzta. Erre locsoljunk tejflt, majd jhet a rizs, r a darlt hs, vgl a maradk kposzta.
-
A kposzta tetejt locsoljuk meg gazdagon tejfllel, csepegtessk r a maradk szalonna-kolbsz zsrt. 190 fokos stben kb. 1 rt
-
proljuk.
J tvgyat!
Chilisbab

Chilis bab
50-75 dkg fehr szraz bab
1 kg darlt hs
5 hagyma
2 leveskocka 1 liter vzben
1-2 dl tolaj
2 nagy srtett paradicsomkonzerv
kukorica
kevs cukor
pirospaprika
chili fszer
bors
oregano
Fzs eltt egy rval sszekeverjk a darlt hst a paprikval s a borssal. Megdinszteljk a kockra vgott hagymkat az olajon, majd hozzadjuk a darlt hst, az oreganot, chilit s kifehredsig keverjk, majd felntjk a hslevessel. Hozzadjuk a beztatott babot, srtett paradicsomot. Ha a bab megf, hozzadjuk a kukorict s zsrjra fzzk.
J tvnyat!
Kocsonya

Hozzvalk:
2,5 kg kocsonyahs (krm, fle, farka, br)
50dkg sovnyhs (comb, lapocka) vagy aki szereti, cslk
30dkg fstlths
20dkg fstlt kolbsz (aki szereti)
1fej hagyma
3-4gerezd fokhagyma
4szl srgarpa
4szl gykr
10 szem egsz bors
s
Az alaposan megtiszttott husokat feltesszk fni annyi hidegvzben, hogy bven ellepje. Lassan felforraljuk, s a habot gondosan leszedjk rla. Ezutn szzuk, s a borsot is hozzadjuk.Beletesszk a zldsgflket, a hagymt, a fokhagymt is. Nagyon lassan, csak gyngyztetve fzzk, gy lesz kristlytiszta. Ha puhulni kezdenek a husok, beletehetjk a kolbszt is. Addig fzzk, hogy a csontokrl leomoljon a hs. Amikor elkszlt a kocsonya, zlsesen kiporcizzuk a tnyrokba a ftt husokat. n bele szoktam karikzni egy kevs zldsget is.Ezutn rmerjk sr szvs szitn, a levet. Hideg helyre tesszk, hogy alaposan megdermedjen. Friss hzi kenyrrel, zldpaprikval, lilahagymval knljuk, esetleg citromlevet facsarunk a tetejre. Forr citromos tet, vagy forralt bort kortyolhatunk mell.
J tvgyat!
Csirkezza prklt

Hozzvalk: 50 dkg csirkezza, 1 dl szraz vrsbor, 1 fej vrshagyma, 2 zldpaprika, 1 paradicsom, 3 evkanl olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 teskanl pirospaprika, zls szerint s s trtt fekete bors.
Elkszts: A csirkezzt megtiszttom, lehzom rla a brs, kemny rszt s vkony szeletekre vgom. Az olajon srgra fonnyasztom a megtiszttott s aprra vagdalt vrshagymt, majd a tzrl levve, belekeverem a pirospaprikt meg 2 evkanl vizet. Ezutn hozzteszem a zzt, s nhny percig egytt pirtom. Megszom, megborsozom, alntm a bort s mg 2 dl vizet.
Hozzteszem a megtiszttott, sztzzott fokhagymt s fed alatt flpuhra fzm. Kzben a zldpaprikt megmosom, kicsumzom, felszeletelem s a hjtl megfosztott, felszeletelt paradicsommal egytt a flpuha zzhoz adom. Kszre prolom. Ha sok l marad alatta, fed nlkl elprologtatom, ha viszont elfvi, egy-kt evkanl vzzel aprnknt ptolom. Galuska a hozzill kret. Ecetes saltval tlalom.
j tvgyat!
Gulysleves


Hozzvalk: 60 dkg marha lbszr, 8 dkg zsr / vagy olaj /, 1 nagy fej vrshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kk pirospaprika, 1/2 mk rlt kmny, 1 kk s, 2 db zldpaprika, 1 db paradicsom, 60 dkg burgonya, 4 adag csipetke.
Elkszts: A hst felkockzzuk, megmossuk, lecspgtetjk. Az aprra vgott hagymt a felhevtett zsiradkban megfonnyasztjuk, majd megszrjuk pirospaprikval, gyorsan elkeverjk benne, majd felengedjk kevs vzzel. Ha zsrjig lepirult, beletesszk a hskockkat, elkeverjk, s megszzuk. Mivel lbszrhsrl van sz, a pirospaprikt nem a hagymval keverjk ssze, mint ltalban, hanem csak akkor, amikor mr a hs megpuhult, nehogy megbarnuljon a gulysunk.
Fed alatt, mrskelt tzn az apr kockra vgott burgonyt, majd vgl a csipetkt adjuk hozz, s gy egyttesen mg egy fl rig fzzk. (Tlalsa bogrcsban trtnik. Hivatalos rendezvnyeken mindig kovcsoltvas llvnyra akasztva a bogrcsot, al a tartba spirituszkockkat helyeznk el, s gy kerl a vendg asztalra. Az asztalon karikra vgott cseresznyepaprika s s, mint kiegszt lehetsg sohasem hinyozhat, htha valaki ptolni akarja az erssget.)
J tvgyat!
Amg az oldal tulajdonosa nem helyez el itt tartalmat, addig a mai napi legltogatottabb oldalak listja jelenik meg!
{KATEGORIA_LEGLATOGATOTTABB_MAI}
|